Bröllopsfotograf i Halmstad, Halland och resten av Sverige

Bröllopsfotograf Halmstad Bröllopsfotograf Halland barnfotograf Halmstad- Om Katrin_bara txt om mig ganska bra !

Hur kunde det bli så att jag som aldrig hade tagit en bild i hela mitt liv när jag var 17 år och som tänkte utbilda mig till arkitekt började arbeta som bröllopsfotograf?

Ja det är förstås en långhistoria, men den handlar förstås om kärlek och började med att jag träffade Jesper min sambo och livskamrat sedan många år. Hela Jespers familj var fotografer och det var naturligt att allt handlade om bilder. Mina föräldrar hade aldrig fotograferat så jag visste knappt vad en kamera var, ännu mindre hur den fungerade men eftersom jag är född med en viss konstnärlighet var det väl naturligt att jag ändå blev intresserad. Det tog inte lång tid förrän jag tog min första bild, med en hasselbladkamera! Ja, det är sant, jag hade verkligen aldrig fotograferat en vanlig semesterbild i hela mitt liv innan jag plötsligt skulle börja fota på “riktigt”. Jag började fotografera i min svärmors och svärfars studio på Jörgens foto.

Bland det första min svärmor sa var, sa rör inte lamporna! Och det första jag gjorde var förstås att flytta lamporna…Det var, hur ska man säga “speciellt” att jobba ihop med sin svärmor. Det hon inte kunde om ljus kunde hon istället om hur man hanterar folk framför kameran och hur man får alla olika typer av folk att slappna av. En kunskap jag sög åt mig av och har haft nytta av varje dag sedan dess. I studion fotograferade jag till en början mest barn och familjer och så småningom också en del brudpar.

Att fotografera barn är för övrigt väldigt lärorikt för en blivande bröllopsfotograf. De låter dig aldrig vara tyst, och har du inte ögonkontakt med dem hela tiden så har de genast tappat intresset.

Efter något år  i studion började jag också fotografera reklam och pressbilder. Även detta en väldigt bra skola där man lär sig ljus och teknik och att jobba under tidspress.

 

 

1997 fotograferade jag för första gången ett brudpar i sk lifestyle stil. Jag hade precis kommit hem ifrån en resa till världens största fotomässa nere i Köln och var full av  inspiration. Bla hade jag sett hur man i Australien hade börjat fotografera brudpar i reportagestil. Det här var något helt nytt i Sverige och jag kände spontant att något åt det här hållet ville jag göra. Jag minns paret fortfarande. När vi träffades på visningen innan fotograferingen hade de två önskningar- 1) De ville inte ha de vanliga “stela studiopoträtten”… och…2) De ville att det -“skulle synas att de älskade varann”. Jag funderade en hel del på det där. Hur kom det sig egentligen att de vanliga porträtten inte visar riktiga känslor? Jo, för att de inte känns äkta förstås. Och varför upplevs de som stela, givetvis för att de som är på bild står helt still. Det här ville jag ändra på! Min nya bildstil skulle alltså vara äkta, innehålla riktiga känslor och liv och rörelse. -97 fanns det var jag vet bara 3 fotografer i hela Sverige som fotograferade i lifestyle stil. Det var Brigitte Grenfeldt, Ian Johnsson och jag själv. Faktum är jag jag är rätt stolt över att ha varit med och bidragit till att skapa en helt ny fotostil i Sverige och att ha fått så många andra att ta efternumera fotograferar nästan alla bröllopsfotografer i denna stilen även om . Jag ser det som en fjäder i hatten helt klart!

Glad , entusiastisk, blir lätt engagerad i nya saker.

 

Jag är: Noggrann med sådant som är viktigt, familjen, vännerna och mitt jobb… men en virrhjärna med allt som är oviktigt, glömmer tex ofta kvar matlådan hemma. Men det gör ju inget för då får jag anledning att hämta på Daengs wook istället… 🙂

Gillar: Färg, form, enkelhet, och när bänken i hallen inte är full reklam…

Köper: Så lite saker och kläder som möjligt och vill gärna slänga (eller skänka bort) något när jag kommer hem med något nytt. ( för att det är SÅÅ skönt när det faktiskt finns plats så man kan andas.)

Investerar gärna i:  Upplevelser, god mat och dryck , resor mm

Umgås gärna med vänner och familj men uppskattar också mycket att få ha egentid bara för mig själv.

Bästa land (förutom Sverige då) Italien- Hit åker jag ofta och gärna. Rekommenderar varmt, Kalabrien, vindistrikten, Italienska rivieran, Arabba om man gillar att åka skidor i pisten, och Courmayur ( för den som föredrar att åka off pist)

Dold talang: Har sprungit BUM, (Borås Ultra Maraton 4,5 mil) Det kan man inte tro när man ser mig!

Intressen: Dans, Alternativmedicin, Ayur veda, inredning och gamla hus.- Ja jag får väl bi arkitekt i nästa liv.

Har lätt för: Språk, färg, form och konstnärliga saker. Blir också snabbt entusiastisk och intresserad av nya vetenskap och människor.