Bröllopsfotograf i Halmstad, Halland och resten av Sverige

Före och efter

_F7Q7695_11medsk kopiera

Nedan visar jag ex på hur mycket en bild förändras under de olika stegen när jag jobbar med den efteråt.

Redigering är egentligen inte något som kan beskrivas i olika steg utan snarare en process som är steglös men jag ska trots allt försöka använda ” steg” för att förklara vad ni kan förvänta er av era filer….Obs att andra fotografer kanske inte alls skulle beskriva det så här men detta är vad som gäller hos mig.

Först den helt råa filen … Va kan hon inte exponera den är ju för mörk kanske ni tänker? Men faktiskt så är det så att för att jag ska vara säker på att jag får med all info i de allra ljusaste partierna i en bild så måste jag exponera bilden lite för mörk… Det innebär att ibland ser råfilerna inte riktigt kloka ut… Men huvudsaken är ju att det blir bra när jag jobbat med bilden eller hur?

Jag säljer INTE raw filer helt enkelt av ovan nämnda skäl.

Nästa steg då … jag kallar det för grundställda bilder. Det innebär att jag har fixat till det värsta …. det är fortfarande en hel del kvar om du frågar mig… Grundställning är ett första steg i redigeringen och många fotografer skulle nog kalla en grundställd bild för färdigredigerad… men personligen anser jag  att det är en bit kvar dit…

Nästa steg är vad jag anser är redigerade till motsvarande den nivån som jag skulle göra på bilder som ska sitta i ett album alt en fotobok. En liten bild redigeras mindre än en som ska bli stor, och en närbild, redigeras mera än en bild där ni är fotograferade på långt avstånd.

Sista steget… Fine Art prins motsvaras hos mig av allt som ni beställer som förstoringar eller tackkort. Här görs allt som överhuvudtaget behövs för att bilden som bli så bra det bara går. Exakt vad som görs går inte att förklara, ärligt talat är det lite precis tvärt om, i detta steget görs individuella saker med olika delar av varje bild. Ex vis så ljusas ögon upp, liksom tänder. Ibland läggs olika masker så att lokala delar av bilder blir ljusare eller mörkare… ibland används olika konstnärliga filter , oskärpa på vissa delar av bilden osv, osv …

Enklare former av retuschering ingår i Fine art, såsom att lätta rynkor eller ta bort finnar. Ofta  ” städas ” bakgrunden tex tång på stränderna ….I vissa fall görs överarmar smalare, liksom midjor, hakor osv… ALLT som går in under vad jag anser är “enklare” retusch ingår i Fine Art . Fråga mig gärna om det är något ni vill ha gjort. Om jag bedömer att just det ni vill göra tar mycket tid så får ni ett pris av mig så ni vet vad det kommer att kosta innan jag påbörjar arbetet. Egentligen finns ingen gräns för vad som går att göra och inte , snarare är det nog mera du själv som står för gränsen. Det är ju viktigt att du kan stå för dina bilder och att andra känner igen dig som du…

Frågor och svar:

Varför redigeras inte alla blider till en bok eller ett album till Fine Art kvalitet?

Svar: Helt enkelt för att det tar så mycket tid att  då skulle en bok eller ett album bli otroligt mycket dyrare.