Bröllopsfotograf i Halmstad, Halland och resten av Sverige

Svensk Mästare i porträttfotografi

Bilder är mitt liv, dvs. familjen, barnen och vännerna kommer naturligtvis före, (choklad kommer också ganska högt upp på listan), men sedan kommer att fotografera, och då speciellt brudpar.

Hur kunde det bli så att jag som aldrig hade tagit en bild i hela mitt liv när jag var 17 år och som höll på att utbilda mig till arkitekt började arbeta som bröllopsfotograf?

Ja det är förstås en lång historia, den handlar förstås om kärlek. Det började med att jag träffade Jesper min sambo och livskamrat sedan många år. Hela Jespers familj var fotografer och det var naturligt att allt handlade om bilder. Mina föräldrar hade aldrig fotograferat så jag visste knappt vad en kamera var, ännu mindre hur den fungerade men eftersom jag är född med en viss konstnärlighet var det väl naturligt att jag ändå blev intresserad. Det tog inte lång tid förrän jag tog min första bild, med en hasselbladkamera! Ja, det är sant, jag hade verkligen aldrig fotograferat en vanlig semesterbild i hela mitt liv innan jag plötsligt skulle börja fota på “riktigt”. Jag började fotografera i min svärmors och svärfars studio på Jörgens foto.

Bland det första min svärmor sa var, sa rör inte lamporna! Och det första jag gjorde var förstås att flytta lamporna…Det var, hur ska man säga “speciellt” att jobba ihop med sin svärmor. Det hon inte kunde om ljus kunde hon istället om hur man hanterar folk framför kameran och hur man får alla olika typer av folk att slappna av. En kunskap jag sög åt mig av och har haft nytta av varje dag sedan dess. I studion fotograferade jag till en början mest barn och familjer och så småningom också en del brudpar.

Att fotografera barn är för övrigt väldigt lärorikt för en blivande bröllopsfotograf. De låter dig aldrig vara tyst, och har du inte ögonkontakt med dem hela tiden så har de genast tappat intresset.

Efter något år  i studion började jag också fotografera reklam och pressbilder. Även detta en väldigt bra skola där man lär sig ljus och teknik och att jobba under tidspress.

1997 fotograferade jag för första gången ett brudpar i sk lifestyle stil. Jag hade precis kommit hem ifrån en resa till världens största fotomässa nere i Köln och var full av  inspiration. Bla hade jag sett hur man i Australien hade börjat fotografera brudpar i reportagestil. Det här var något helt nytt i Sverige och jag kände spontant att något åt det här hållet ville jag göra. Jag minns det allra första paret fortfarande. När vi träffades på visningen innan fotograferingen hade de två önskningar- 1) De ville inte ha de vanliga “stela studiopoträtten”… och…2) De ville att det -“skulle synas att de älskade varann”. Jag funderade en hel del på det där. Hur kom det sig egentligen att de vanliga porträtten inte visar riktiga känslor? Jo, för att de inte känns äkta förstås. Och varför upplevs de som stela?- Givetvis för att de som är på bild står helt still. Det här ville jag ändra på! Min nya bildstil skulle alltså vara äkta, innehålla riktiga känslor och liv och rörelse. -97 fanns det var jag vet bara 3 fotografer i hela Sverige som fotograferade i lifestyle stil. Det var Brigitte Grenfeldt, Ian Johnsson och jag själv. Faktum är att jag är rätt stolt över att ha varit med och bidragit till att skapa en helt ny fotostil i Sverige och att ha fått så många andra att ta efter. Numera fotograferar nästan alla bröllopsfotografer i denna stilen.

Jag är: Glad , entusiastisk, blir lätt engagerad i nya saker. Noggrann med sådant som är viktigt, familjen, vännerna och mitt jobb… men en virrhjärna med allt som är oviktigt, glömmer tex ofta kvar matlådan hemma. Men det gör ju inget för då får jag anledning att hämta thai mat på Daengs wook istället… 🙂

Gillar: Färg, form, enkelhet, och när bänken i hallen inte är full av reklam…

Köper: Så lite saker och kläder som möjligt och vill gärna slänga (eller skänka bort) något när jag kommer hem med något nytt. ( för att det är SÅÅ skönt när det faktiskt finns plats så man kan andas.)

Investerar gärna i:  Upplevelser, god mat och dryck , resor mm

Umgås gärna med vänner och familj men uppskattar också mycket att få ha egentid bara för mig själv.

Ser gärna om gamla favoritfilmer, om och om igen.

Bästa land (förutom Sverige då) Italien- Hit åker jag ofta och gärna. Rekommenderar varmt, Kalabrien, vindistrikten, Italienska rivieran, Arabba om man gillar att åka skidor i pisten, och Courmayur ( för den som föredrar att åka off pist)

Dold talang: Har sprungit BUM, (Borås Ultra Maraton 4,5 mil) Det kan man inte tro när man ser mig!

Intressen: Dans, Alternativmedicin, Ayur veda, inredning och gamla hus.- Ja jag får väl bli arkitekt i nästa liv.

Har lätt för: Språk, färg, form och konstnärliga saker. Blir också snabbt entusiastisk och intresserad av allt från ny vetenskap till människor.

Jag har tävlat mycket med mina bilder och det har gått ganska bra om jag får säga det själv! ( läs CV listan nedan!) Genom tävlandet har jag byggt upp ett brett kontaktnät av de allra bästa fotograferna i Sverige och skandinavien. Jag har också vid flera tillfällen fått förmånen att få föreläsa om just bröllopsfotografi både för Danska och Norska fotograf förbundet.

Jag jobbar mest i Sverige men tar även uppdrag utomlands (kameraväskan är ständigt försäkrad för jobb världen över) Bla har jag fotograferat bröllopsmode för tidningen bröllopsmagasinet i både Mexico, Maldiverna, Karibien och i Thailand.

CV

 • 2014   Jurymedlem vid landskonkuransen i Norge.
 • 2013   Jurymedlem vid SM i porträttfotografi.
 • 2012   Jurymedlem vid landskonkuransen i Norge.
 • 2010   Huvuddomare vid SM i porträttfotografi.
 • 2009   Jurymedlem vid SM i porträttfotografi.
 • 2007   Huvuddomare vid SM i porträttfotografi.
 • 2006   Jurymedlem vid SM i porträttfotografi.
 • 2005   Jurymedlem vid landskonkuransen i Norge.
 • 2005   Anlitad som föreläsare av danska fotografförbundet.
 • 2004   Jurymedlem vid danska mästerskapen i fotografi.
 • 2004   Föreläsare för Norska fotografförbundet.
 • 2003   Jurymedlem vid SM i porträttfotografi.
 • 2002   SVENSK MÄSTARE i porträttfotografi.
 • 2002  2:a i FAME största fototävlingen i Skandinavien.
 • 2001   VINNARE AV FAME! Den största fototävlingen i Skandinavien.
 • 2000   2:a i SM i porträttfotografi.
 • 2000  Jurymedlem vid nordiska mästerskapen i porträttfotografi.
 • 2000  Jurymedlem vid Danska mästerskapen i fotografi.
 • 1999   Jurymedlem vid SM i porträttfotografi.
 • 1999  Internationellt godkänd som porträttfotodomare.
 • 1999 3 bronsmedaljer vid SM i porträttfotografi.
 • 1998   Nordisk representant i den Europeiska juryn vid Kodak Gold Award of portrait photography 1998 i London.
 • 1997   2 bronsmedaljer vid SM i porträttfotografi.
 • 1996   Jurykompetens för  internationella tävlingar i porträttfotografi. Jurymedlem vid SM i porträttfotografi.

Bröllopsfotograf och stolt medlem på sidan Sveriges bästa bröllopsfotografer bröllopsfotografer.com

Member of WPPI wedding and portrait photographers intrenational.

Medlem i SFF svenska fotografernas förbund

Bröllopsfotograf Halmstad

Bröllopsfotograf Halland

Bröllopsfotograf Sverige